Náhled předního přebalu DVD

Byl jednou jeden... člověk   5. disk

Il Était une fois... l'homme, Francie, 1978

Režie: Albert Barillé

Hrají: Animovaný, Albert Barillé, Patrick Préjean, Josef Meinrad

Délka filmu: 4x26 minut

Formát obrazu: 4:3

Zvuk: stereo

Děj filmu: Animované dějiny světa ve slavném francouzském seriálu pro děti aneb Co byste měli vědět o své minulosti. Viz. předešlé úspěšné série:
"Byl jednou jeden objevitel", "Byl jednou jeden život" a "Byl jednou jeden vynálezce".

Byl jednou jeden... objevitel 1987
Byl jednou jeden... život 1986
Byl jednou jeden... vynálezce 1994
Epizody:
  1. Byla jednou jedna Země
  2. Člověk neandrtálský
  3. Člověk cromagnonský
  4. Úrodná údolí
  5. První říše
  6. Periklova doba
  7. Římská říše
  8. Šíření islámu
  9. Karlovci
  10. Doba Vikingů
  11. Stavitelé katedrál
  12. Marco Polo a jeho cesty
  13. Stoletá válka
  14. Renesance
  15. Španělské zlaté století
  16. Alžbětínská Anglie
  17. Zlatý věk spojených provincií
  18. Velké století Ludvíka XIV.
    Paříž má v té době asi 450.000 obyvatel a veškerá vláda je v rukou krále. Říkáme tomu absolutní monarchie. Práce na stavbě Versailles, budoucím sídle krále, jsou téměř u konce, ale král zůstává stále ještě v Louvru. V roce 1682 se konečně celý královský dvůr stěhuje do nového zámku ve Versailles. Zámek i okolí září veškerou nádherou svého „krále slunce“, jak byl v té době nazýván Ludvík XIV. On sám je však izolovaný od skutečného světa a obletovaný jen svými dvořany. Nemá ani zdání o měnícím se světě a chudobě za zdmi svého paláce. Zlatý věk za vlády Ludvíka XIV. ale podporoval módu, písemnictví a také umění: mezi jeho oblíbence patřili spisovatel Jean Racin nebo dramatik Moličre. Francouzština se v té době stala řečí urozených kruhů.
  19. Petr Veliký a jeho doba
    tomto díle poznáme ruského cara Petra I. zvaného také Petr Veliký. Tento panovník hodně cestuje a je tak okouzlen západní kulturou, že chce svou zemi přeměnit na moderní evropský stát. Na důkaz tohoto rozhodnutí začne budovat nové hlavní město zvané Petrohrad. Na jeho stavbu jsou zváni odborníci z celého Ruska, ale také ze západní Evropy. Rusko v té době poráží Švédy a za vlády Petra Velikého se stává vedoucí mocností Baltu a také skutečnou evropskou velmocí. Petr Veliký dokázal zavedení juliánského kalendáře, používání cyrilice nahradil azbukou a přikázal ruské šlechtě holit se o nosit evropské šaty. Po jeho smrti se vlády nad Ruskem ujímá jeho manželka Kateřina Veliká.
  20. Století osvícenství
    V tomto díle uvidíme Evropu v 18. století. Vše se začíná odehrávat pod vlivem filozofů: královská moc, náboženství, hierarchie a tradice - všechno, na čem byla společnost do této doby založena, je zpochybňováno. Dalo by se říci, že toto století, je stoletím žen. Kateřina Veliká se stává carevnou v Rusku a Marie Terezie rakouskou císařovnou. Lidé této doby se stále častěji věnují poznávání moderních věd, jako je například objevení elektřiny, nebo vysedávají v kavárnách a filosofují. V této době začíná komponovat známý hudební skladatel W.A. Mozart a v Anglii se seznámíme s teoriemi Johna Locka. Oblíbeným sportem se stává box bez rukavic a kriket. Ve Francii se chystá velká revoluce, ale o ní se více dozvíme až v jednom z dalších dílů našeho seriálu.
  21. Amerika
    Evropané v této době touží poznat novou zemi, svobodu a naprostou nezávislost. Proto často odjíždějí za novým životem přes velký oceán, do Ameriky. Prvních 13 států je založeno na pruhu země, který je jen 100 a 300 kilometrů široký. I přes pohostinnost původních obyvatel Indiánů přijdou spory a přistěhovalci brzy narážejí na jejich tvrdý odpor. V roce 1760 žije v Americe asi 1,5 miliónů Evropanů a jejich počet se rychle zvyšuje. Čím více lidí přijíždí do Ameriky, tím více konfliktů vzniká a přichází válka za nezávislost, která trvá 8 let. V roce 1781 získávají konečně Spojené státy a lidé zde žijící vysněnou nezávislost. V tomto díle také poznáme velkou americkou osobnost a pozdějšího prezidenta Abrahama Lincolna.
  22. Francouzská revoluce
  23. Jaro národů
  24. Ach, ta zlatá doba
  25. Bláznivá léta
  26. Byla jednou jedna země...a zítra ?

Rozhodně si prohlédněte další díly:

Byl jednou jeden... člověk 1
Byl jednou jeden... člověk 1
Byl jednou jeden... člověk 2
Byl jednou jeden... člověk 2
Byl jednou jeden... člověk 3
Byl jednou jeden... člověk 3
Byl jednou jeden... člověk 4
Byl jednou jeden... člověk 4
Byl jednou jeden... člověk 5
Byl jednou jeden... člověk 5
Byl jednou jeden... člověk 6
Byl jednou jeden... člověk 6

© Webová stránka je vlastnictví videopůjčovny AUSID Pardubice.