Náhled předního přebalu DVD

Byl jednou jeden... objevitel   2. disk

Il Était une fois... les explorateurs, Francie, 1997

Režie: Albert Barillé

Hrají: Animovaný

Délka filmu: 4x26 minut

Formát obrazu: 4:3

Zvuk: stereo

Děj filmu: Naučný francouský seriál pro děti a mládež je dělany pro zábavu ale i také učení. Seriál Byl jednou jeden Objevitel dokáže naučit i základy Dějepisu na základních školách. Viz. předešlé úspěšné série:
"Byl jednou jeden člověk", "Byl jednou jeden život" a "Byl jednou jeden vynálezce".

Byl jednou jeden... člověk 1978
Byl jednou jeden... život 1986
Byl jednou jeden... vynálezce 1994
Epizody:
  1. První navigátoři
  2. Alexander Veliký
  3. Erick Rudý a objevení Ameriky
  4. Čingischán
  5. IBN BATTUTA předchůdce Marka Pola
    Píše se rok 1325 - Ibn Battuta, mladý Marokánec opouští své rodné město Tanger, aby jako každý dobrý Muslim vykonal pouť do Mekky. Nemá však nejmenší tušení, že se vydává na pozoruhodnou cestu, možná na tu nejpodivuhodnější cestu všech dob. Z pouště Sahara po Libyjskou poušť a poušť Gobi, z dálav sibiřských stepí po království Kayoukari, kde vládnou ženy, byl všude, kam vkročil, bystrý a vtipný Battuta svědkem těch nejpodivuhodnějších věcí. Ale není to příliš překvapivé: Za 29 let cestování byl ve 44 různých zemích a prošel přes 120 000 km: což se rovná třem cestám kolem světa!
  6. Velké džunky
    Obrovské pětistěžňové lodě s plachtami z červeného hedvábí a posádkou čítající 300 mužů. To jsou čínské džunky, lodě, které na konci 13. století tolik uchvátili Marka Pola na jeho cestách po Číně. Tyto plavidla však byli pouze předchůdcem té největší a nejúžasnější flotily, která se kdy plavila po světových mořích. Tato obrovská flotila mezi sebou komunikovala pomocí poštovních holubů.
  7. VASCO DE GAMA
    Na konci 15. století hledají Španělsko a Portugalsko námořní cestu do Indie a na bájné ostrovy koření. Muškátový ořech a pepř jsou plodiny, které se v té době vyvažují zlatem! Když král Jan II. Portugalský předává Vascovi de Gama velení nad čtyřmi loděmi, aby doplul do Indie cestou kolem Afriky, ví, že má tento mladý kapitán dost talentu na to, aby mohl uspět. Vasco de Gama a jeho posádka se stali prvními Evropany, kteří dosáhli indických břehů po moři, a otevřeli tak cestu k pokladům Východu, k novým obchodním trasám a ke spojení civilizací.
  8. Rodina Taxisů a počátky pošty
    Rodina Taxisů sídlí v Innsbrucku, hlavním městě císaře Maxmiliána, kde dohlíží na rozvoz císařské pošty. Jenže poslovi trvá patnáct dní, než přejede vzdálenost mezi Innsbruckem a Gentem (cca 920 km). V roce 1485 tedy vytváří rodina Taxis systém poštovních stanic: každý posel ujede jen určitou vzdálenost a pak předá vak s poštou dalšímu jezdci, který okamžitě nasedá na čerstvého koně. Když se tento systém uchytí, je jím možno doručit poštu na stejnou vzdálenost za pouhých pět dní, rychlostí koně, který jede neustále tryskem! Toto jsou počátky pošty, jak si ji dnes těžko dokážeme představit. Až v roce 1867 bude rodinný podnik prodán pruskému státu, bude to předzvěst vzniku moderní pošty.
  9. Bratři Pinzonovi, skrytá tvář Columba
  10. Amerigo Vespucci a Nový svět
  11. Magalhaes, první cesta kolem světa
  12. Cabeza de Vaca
  13. Bering
  14. Bougainville a Tichý oceán
  15. Bruce a prameny Nilu
  16. La Condamine
  17. James Cook
  18. Humboldt
  19. Lewis a Clark
  20. Stuart a Burke
  21. Stanley a Livingstone
  22. Amundsen a Jižní pól
  23. Alexandra David-Neel a Tibet
  24. Piccard - výšky a hlubiny
  25. Na vrcholky hor
  26. Vzhůru ke hvězdám

Rozhodně si prohlédněte další díly:

Byl jednou jeden... objevitel 1
Byl jednou jeden... objevitel 1
Byl jednou jeden... objevitel 2
Byl jednou jeden... objevitel 2
Byl jednou jeden... objevitel 3
Byl jednou jeden... objevitel 3
Byl jednou jeden... objevitel 4
Byl jednou jeden... objevitel 4
Byl jednou jeden... objevitel 5
Byl jednou jeden... objevitel 5
Byl jednou jeden... objevitel 6
Byl jednou jeden... objevitel 6

© Webová stránka je vlastnictví videopůjčovny AUSID Pardubice.