Náhled předního přebalu DVD

Nemocnice na kraji města
díl 7.

ČR, 1981

Režie: Jaroslav Dudek

Hrají: Ladislav Chudík, Miloš Kopecký, Eliška Balzerová, Josef Abrhám, Hana Maciuchová, Ladislav Frej, Daniela Kolářová, Jana Štěpánková, František Němec, Marie Motlová, Nina Popelíková, Jaromír Hanzlík, Andrea Čunderlíková, Iva Janžurová, Josef Dvořák

Délka filmu: 185 minut

Formát obrazu: 4:3

Zvuk: DD 1.0 český, český pro nevidomé

Titulky: české pro neslyšící

Vydal: ČT

Děj filmu: Dvacetidílná Nemocnice na kraji města byla 24. seriálem Československé televize a devátým z pera Jaroslava Dietla. Natáčení první, třináctidílné série začalo v roce 1976 s Karlem Högerem v roli primáře Sovy. Höger však půl roku po začátku natáčení zemřel, a tak byl narychlo vybrán slovenský herec Ladislav Chudík.
 
XIX. díl: Procento hnisavých komplikací
Do nemocnice přijíždí ministerská komise, aby projednala stížnost zelinářky Dobiášové. Všichni před touto komisí postupně vypovídají a Karel Sova při své výpovědi označí nemocnici v Boru jako „určitě ne na takové úrovni jako špičková pracoviště v Praze“. Blažej prudce a rozhořčeně vytýká Karlovi jeho nesolidárnost s ostatními. Tenhle konflikt je největší a nejtěžší jaký ortopedie poznala. Karel však není ochoten přiznat vůbec nic, ani své vlastní ženě. Doktor Štrosmajer cítí jako svou povinnost informovat o tom starého pána v Týništi. Arnošt Blažej se odhodlává jít za Inou do porodnice a říct o všem i své ženě. Nečeká ho nic míň než definitivní odchod z domu.
Doktor Štrosmajer při jedné z operací dostane těžký srdeční záchvat, doktorka Králová ho rychle odváží na své oddělení. Mladý Peterka musí chtě nechtě dokončit operaci za něho a udělá to dobře. Doktor Štrosmajer, sotva se z infarktu probere, už vede s Danou Královou opět svůj proslulý dialog.
 
XX. díl: Odečítání
V závěrečné části seriálu umírá dr. Štrosmajer. Dr. Peterka odchází na vojnu. Pro primáře Blažeje, který schválí odchod dr. Sovy ml. do Prahy, nastanou těžké okamžiky. Na celém oddělení zůstal jako doktor sám. Od ředitele nemocnice dostává ultimatum na to, aby si zajistil dostatek personálu. Na radu vrchní sestry Pěnkavové se obrátí na Alžbětu, která svého muže do Prahy nenásleduje a prakticky se s ním rozchází. Alžběta pracující na cévní chirurgii přijímá nabídku na návrat na ortopedii. Zajede za dr. Sovou starším a přemluví ho k návratu do Boru. Dr. Sova o jejím rozchodu se synem neví.
V závěru seriálu se tedy opět sejdou nad operačním stolem Alžběta, Blažej a Sova st. Hned v první den mají také možnost předvést svou sehranost při operaci, když jim přivezou zelinářku Dobiášovou se zlomenou nohou. Doktorka Fastová se opět rozchází se svou rodinou a přijíždí do Boru za dr. Sovou.

Bonusy: Nový přepis na moderním snímači a restauraci audiostopy, Dochované scény s Karlem Högerem, Pokračování příště (38‘), Zpěváci na kraji nemocnice (cca 40‘), Rozhovory, Fotogalerie

© Webová stránka je vlastnictví videopůjčovny AUSID Pardubice.